Автор Андре Беркоф, радио “Сюд 28 август 2023 г.Не вярвам да

...
Автор Андре Беркоф, радио “Сюд 28 август 2023 г.Не вярвам да
Коментари Харесай

Жак Бо за смъртта на Пригожин: Дело на чужди служби е най-правдоподобната хипотеза в момента

Автор Андре Беркоф, радио “Сюд ”

 

28 август 2023 година

Не имам вяра да е уреждане на сметки. Пригожин е бил в Африка в дните преди случая и в случай че в действителност е трябвало да го отстраняват, мисля, че елементарно биха могли да го унищожават в Африка с добре заплатен снайперист и казусът щеше да бъде решен доста по-дискретно, доста по-малко зрелищно и с доста по-малко въпроси. От друга страна, наподобява се уточни деяние на непозната спецслужба. И тук явно незабавно идват на разум украинските служби. Но с изключение на украинците, има много упорити клюки, които сочат френските служби. Това споделя Жак Бо, бивш член на швейцарското стратегическо разузнаване, който е взел участие в стратегии на НАТО в Украйна през 2014 и 2017 година, в изявление за журналиста Андре Беркоф по френското радио " Сюд ".

- Много обичам, а знам, че и вие обичате да слушате Жак Бо. Той е специалист, доста дълго време е бил член на швейцарското стратегическо разузнаване, взел участие е в стратегии на НАТО в Украйна през 2014 и 2017 година Често ни е гостувал поради войната Русия-Украйна след нашествието. Знаете, че думите му са цялостни със здрав разсъдък. Путин и Пригожин: всички сте наблюдавали историята отпреди няколко дни, от седмица, след самолетната злополука и гибелта на 10 души, измежду които на създателя на частната военна компания “Вагнер ”. Бяха изложени всички хипотези и мечти. Добър ден, Жак Бо!

- Добър ден!

- Може ли да се каже кой направи какво? Припомнете първо небрежно какво е “Вагнер ”, кой беше Пригожин и злополуката и хипотезите. Какво може да се каже през днешния ден?

- Първо благодаря, че ме поканихте. За Жак Бо са значими обстоятелствата. Фактите, с които разполагаме през днешния ден, са много нищожни. Знаем, че самолетът се е разрушил, откакто е имал проблеми по време на полета. Знаем, че Пригожин е умрял, защото съветските управляващи идентифицираха неговото ДНК. Това знаем. Това, което не знаем, явно е за какво и по какъв начин в действителност се е разрушил самолетът. На сегашния стадий може да кажем, че има две благоприятни условия - или че е акцидент, или че е атентат. Злополуката е нещо внезапно. Тя не е изцяло невъзможна, тъй като, имайки поради рестриктивните мерки и санкците, с които се сблъсква Русия, не е невероятно употребяваният аероплан, “Ембраер ” бразилско произвеждане, да не е имал нужните аварийни елементи и в действителност да е летял, без да има всички детайли за сигурност. Следователно хипотезата за акцидент е правдоподобна…

- Жак Бо, единствено един коментар за тази догадка. Все отново “Вагнер ” не е компания на дилетанти, които си играят на бойци. Това въпреки всичко е много изненадващо. Имате право, че всичко е допустимо, но…

- Прав сте, това наподобява изумително, само че аз не споделих, че това е евентуално, а че е правдоподобно. За мен, като специалист по разузнаване, ”вероятно ” и “правдоподобно ” имат техническо значение. “Правдоподобно ” значи, че това е възможно. Това е значимо. На последващо място, в случай че приказваме за атентат, явно сме изправени пред доста въпроси. Първо, дали това е атентат, породен съзнателно от съветските управляващи, с цел да се отърват от Пригожин, ръководителят на “Вагнер ”…

- В самолета не е ли бил и създателят Уткин?

- Така споделят, само че не съм получил никакво удостоверение (междувременно съветският Следствен комитет удостовери самоличността на десетте починали при самолетната злополука, измежду които и Дмитрий Уткин, бел. пр.). От друга страна, в действителност не го виждаме с нацистките знаци и така нататък на фотоси в обществените мрежи.

- Само една дума по отношение на Путин - вие казвате и имате право, че Пригожин в никакъв случай не е атакувал Путин фронтално, даже и устно, само че няма ли въпреки всичко в този миг хора, които са още по-твърди от Путин и които са споделили: “Чакайте! Не може по този начин! ”? Все отново един или два съветски хеликоптера бяха атакувани и починаха съветски военни. Поправете ме, в случай че греша.

- Така се приказва, само че отново споделям, че има разнообразни тълкования. Това даже би могло да е била неточност на самата съветска противовъздушна защита. Това е в областта на хипотезите, не е невероятно, само че не ми наподобява доста евентуално. Идеята за споразумяване на сметки в границите на въоръжените сили или даже вътре във “Вагнер ” прочее ми се коства малко евентуална. Можеше да има други способи да го създадат.

- Да, може би не на съветска територия.

- Ако става дума просто за почистване на сметки. Припомням, че Пригожин сподели след това, което съм обяснявал във вашия ефир, че походът му, протестът, който направи, този бунт, не е имал за цел да смъква държавното управление, а да изрази обществено недоволството си от разпокъсването на въоръженото крило на “Вагнер ”.

- Вие даже говорехте за съвсем профсъюзен поход.

- Да, явно става дума за нещо такова, несъмнено, с малко по-различно измерение.

- Разбира се.

- Очевидно с доста друго политическо значение. Но става дума за този указател, а не за въстание и за събаряне на държавното управление, което в никакъв случай не се е случвало, даже не и в мозъка на Пригожин. Между другото той е имал среща с Владимир Путин и наподобява са се разбрали за доста неща. Така че априори няма спор, който да изисква унищожаването на един аероплан и осемте пасажера, единствено с цел да се отърват от Пригожин. От друга страна ще напомня, че Пригожин е бил в Африка в дните преди случая и в случай че в действителност е трябвало да го отстраняват, мисля, че елементарно биха могли да го унищожават в Африка с добре заплатен снайперист и казусът щеше да бъде решен доста по-дискретно, доста по-малко зрелищно и с доста по-малко въпроси.

- Какво остава тогава, Жак Бо?

- Остават няколко хипотези. Както споделих доскоро, нямам доверие доста в уреждането на сметки. От друга страна, наподобява се уточни деяние на непозната спецслужба. И тук явно незабавно идват на разум украинските служби. Кирил Буданов, който е или беше началник на военното разузнаване, тъй като не знаем дали към момента е жив или е мъртъв - украинците настояват, че е жив и това е допустимо, само че не сме го виждали физически -, само че преди да изчезне и това евентуално е повода, заради която руснаците са се пробвали да го отстранен, той призна, че украинските служби стоят зад ликвидирането предходната година на цяла поредност съветски олигарси, милиардери в Испания, съвсем на всички места, които падаха през прозореца, и Кирил Буданов призна, че украинските служби са премахнали такива хора, руснаци, и ще не престават да го вършат.

- Това е една догадка, несъмнено.

- Това е тактика, употребена от Украйна.

- И са имали средствата да слагат бомба или експлозив в самолета преди да излети? Това е най-лансирата догадка.

- Да, несъмнено. Ще ви напомня, че бяха осъществени няколко бомбени атентата. Най-известният беше против Даря Дугина преди една година. Както и атентатът против съветския боен блогър Татарски, който беше осъществен от украинските служби. Така че ненапълно сме в същата обстановка като през Студената война с Източна и Западна Германия, които имаха толкоз доста прилики, езикови и прочие, и беше доста елементарно и за едната, и за другата страна да вкарват шпиони и сътрудници. Днес сме в същата обстановка с Русия и Украйна и виждаме, че атентатите, осъществявани с дронове, които прочее са дронове с дребен обхват, някои имат огромен обхват, само че други са с дребен, което значи, че сътрудници, внедрени в Русия, ги задействат. Така че напълно не е немислимо да си представим, че украински сътрудници са съумели да обхванат на летището, с цел да взривяват с еластичен гърмеж или повредят съзнателно самолета на Пригожин. Още повече, че това е частен аероплан, затова е релативно различим измежду останалите. Така че това напълно не е немислимо. Но с изключение на украинците, има много упорити клюки - само че отново дублирам, че са единствено клюки -, които сочат френските служби.

- Така ли?!

- О, да.

- И какъв е ползата на френските служби? Заради “Вагнер ” и Африка?

- Пригожин е обвързван с аферата в Нигер, с аферата в Мали и така нататък “Вагнер ” е в прицела на френските служби и на Франция като цяло и бихме могли да си представим, само че отново дублирам, че сме в областта на хипотезите, на слуховете, нямам никакъв детайл, който да разрешава да се удостовери, че това е работа - на Франция или даже на Съединени американски щати, евентуално и на украинците. Несъмнено доста бързо ще бъдат заличени доказателствата.

- Следователно е допустимо, Жак Бо, да не узнаем дълго време какво тъкмо се е случило?

- Именно. Но мога да си показва, че през днешния ден има такова нареждане на звездите или на планетите по-точно, което прави концепцията непозната работа да е ликвидирала Пригожин най-правдоподобната догадка сега.

- Според вас това, което се случи - злополуката и гибелта на Пригожин и на останалите, трансформира ли радикално нещата сред Русия и Украйна?

- По същества няма да се промени доста, в случай че атентатите, които бяха осъществени от предходната година на съветска територия от украинци, в началото са имали за цел да разединят популацията от управляващите.

- От режима.

- Точно същите цели, като тези, които си сложи “Ислямска страна ” във Франция. Това е тъкмо същата тактика. В реалност имаше противоположния резултат. Както стана във Франция с атентатите на “Ислямска страна ”, те, в противен случай, ускориха националното единение против съперника. В случая това е Украйна. И концепцията, че Русия е жертва на тероризъм, има по-скоро мобилизиращо влияние върху популацията, в сравнение с подкоповащо, както са считали.

- Вместо да разделя, сплотява хората и в последна сметка те пазят родината майка.

- Точно по този начин. Тъй като това е способ, който не се счита за заслужен за почитание, това очевидно активизира руснаците още повече против украинците, в случай че мога по този начин да се изразя. Въпреки че считам, че като цяло руснаците не са срещу украинците, има настройка, че не е безпричинно, че са в Украйна и тук още веднъж се позовавам на изследванията. Лондонският вестник “Таймс ” прочее преди малко направи изследване, с цел да разбере дали руснаците считат, че Владимир Путин стои зад атентата против Пригожин и, както наподобява съгласно “Таймс ”, а не съгласно Кремъл, единствено 8% от руснаците считат, че може би Кремъл стои зад него. Това значи, че над 90% от популацията считат, че повода е друга. А това демонстрира, че тези атентати по-скоро затвърждават единството зад Владимир Путин, в сравнение с, в противен случай, да унищожават публичната тъкан.

- Във всеки случай въпросите остават отворени. Благодаря ви, Жак Бо! Интересно е да се направи равносметка. Припомням, че сте написали няколко книги за Украйна, оповестени от издателство “Макс Мило ”, които предлагам, тъй като фактически, както казвате вие, хипотезите са нещо хубаво, само че обстоятелствата - още повече. И тъкмо това се опитваме да вършим. Благодаря ви!

- Благодаря ви и аз!

Превод от френски: Галя Дачкова

Свързана статия: Жак Бо: Лесно е да воюваш с кръвта на другите, до последния украинец. Западът не беше почтен с Русия, не е почтен и с Украйна

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР